Terugblik 2021
2021: En wéér hadden en hebben we we volop te maken met corona en zat het ons soms behoorlijk in de weg. Maar 2021 was voor ons ook een bijzonder geslaagd jaar. Een jaar waarin we samen aan de slag gingen en onze eerste gezamenlijke opdrachten uitvoerden. Een korte terugblik.
Gelukkig met minder spullen
In het najaar van 2020 schreven Olaf en Carmen Molenaar samen met het boekje ‘Gelukkig met minder spullen'. Hierin beschrijven we op persoonlijke wijze hoe we met vallen en opstaan ontspullen en duurzaam leven. Over onze persoonlijke ervaringen met tweedehandskleding, fietsvakanties, geen vlees eten en het verkopen van onze boeken. Het was leuk en leerzaam om samen een boek te schrijven. En ook spannend, want wat zou men ervan vinden? We ontvingen leuke reacties en haalden de pers, een mooie opsteker, zo aan het begin van 2021!
Ketting Kledingruil en meer
Zo’n boekje is een mooi begin. Want als je je eenmaal neerzet als groen en duurzaam, komt er van alles op je pad. We deden én doen mee met het landelijke initiatief ‘52 weken duurzaam’. Elke week een nieuwe duurzame opdracht. Op onze website beschrijven we of dit gelukt is en waar we tegenaan liepen. En we gaan door. Doe jij in 2022 ook mee?
Ook lanceerden we de Ketting Kledingruil voor Ulft en omgeving. Overgewaaid vanuit Amsterdam en nu ook in de Achterhoek. Op z’n hoogtepunt met 8 tassen en 60 deelnemers (met 1 mannentas en 7 vrouwentassen). Ruim driekwart jaar verder zitten we op een stabiele 30 deelnemers en is de mannentas gestrand. Je moet soms iets proberen en deze bleek hier niet aan te slaan (dragen Achterhoekse mannen hun oude kleding op onder hun overal?!). We organiseerden een eerste live bijeenkomst in de tuin bij één van de deelneemsters en onder het genot van taart en thee deelden we kleding met elkaar. En tot slot doneerden we heel veel jassen voor Mini Manna.
Bloemrijke Bomenbuurt
Al wonen we in een groene, duurzame wijk, het kan altijd beter. Met medewerking van de gemeente Oude IJsselstreek die de grond freesde, zaaiden we samen met buurtbewoners bloemzaad in op de Wilgenstraat en keken we de gehele zomer en het najaar naar prachtige wilde bloemen. En ook nu, in de winter, eten de vogels van de voedzame zaden van al die mooie bloemen.
Ook gingen we in gesprek met kindcentrum Oersprong over de overlast van hondenpoep in de wijk. Dit leidde tot een prachtige samenwerking waarbij leerlingen van groep 8 bordjes en posters maakten om hondenbezitters op hun verantwoordelijkheid te wijzen. En wij kregen het Jeugdjournaal naar Ulft.
Wel of geen pand?
Samen een boek schrijven is leuk, maar zouden we nog een stapje verder kunnen gaan? We gingen op zoek naar subsidiemogelijkheden, spraken met veel mensen die ons wijze lessen meegaven en besloten uiteindelijk om samen verder te gaan onder de vlag van Gewoon Groen, gewoon, vanuit huis en niet vanuit een winkelpand zoals we in eerste instantie bedachten. Te veel gedoe, te veel kosten, te weinig tijd.
Unieke kans: de SRV-wagen van het Gelders Genootschap
Het Gelders Genootschap pimpte een oude SRV-wagen tot escaperoom en reeds er het afgelopen najaar mee door de Achterhoek. Thema's: duurzaamheid, klimaat, wederopbouw. Ze waren gecharmeerd van Gewoon Groen en zagen wel wat in een samenwerking. We maakten een voorstel dat bij alle Achterhoekse gemeenten terecht kwam. We raakten in gesprek met diverse gemeenten en voerden uiteenlopende opdrachten uit.
Gemeente Aalten wilde een dag bij de kringloopwinkel Dorcas Aalten met als thema wederopbouw. Stapje voor stapje ontstond een afwisselend programma met een wederopbouwhoek in de winkel, een oude DAF en solexen, een winactie en afsluitend een borrel voor alle vrijwilligers. We kijken terug op een geslaagde dag met mooie ontmoetingen.
Voor de gemeente Oost Gelre organiseerden we een middag bij de nieuwe bibliotheek in Lichtenvoorde. Olaf gaf een lezing over groen, Carmen begeleide een kledingruil en samen deelden we bloembollen uit vanuit het Vergeten Plantseizoen. Het was een mooie, maar koude middag, samen met de mensen van het Gelders Genootschap.
Gewoon Groen organiseerde de actie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’ tijdens de eerste Duurzaamheidsdag Aalten. Bezoekers konden hun stoeptegels inruilen voor planten. De gemeente had een prachtig afwisselend programma neergezet, mooi om hier deel van uit te maken.
De geplande activiteiten voor de gemeente Doetinchem (kledingruil bij de Stadsboerin; bloembollenactie op het Simonsplein) en de gemeente Oude IJsselstreek (een mogelijke combinatie van energie- en opruimadvies) konden vanwege de huidige coronamaatregelen niet doorgaan. Hopelijk kunnen we hier in het voorjaar mee aan de slag.
Stichting Steenbreek
Olaf verbond zich dit jaar als consulent aan Stichting Steenbreek en maakte zich hard voor het vergroenen van wijken. Vanuit Stichting Steenbreek werden vanuit de SRV-wagen diverse groenacties opgezet, veelal samen met de gemeente, het waterschap en lokale hoveniers zoals Lageschaar en Rendering; in de gemeente Berkelland kon men stoeptegels ruilen voor planten; in de gemeente Montferland werden bloembollen uitgedeeld en in de gemeente Lochem koos men voor vlinderstruiken van Intratuin Lochem. Steenbreek sloot in de gemeente Winterswijk aan bij Duurzaam Winterswijk. In Ulft werd samen met wooncorporatie Wonion, Waterschap Rijn en IJssel en Dusseldorp een tegelactie opgezet waarbij eetbare bessenstruiken werden uitgedeeld.
En door!
Kortom, we kijken terug op een geslaagd jaar en gaan graag in 2022 met volle kracht vooruit met leuke, duurzame initiatieven. We danken alle organisaties die vertrouwen in ons stelden en voor wie we aan de slag mochten. Kunnen wij je helpen? Mail, app of bel ons.
We wensen je een succesvol, groen, duurzaam en gezond 2022. Maak er wat moois van!