Legaal planten roven

Ik fiets door de lege straten van Ulft en kijk spiedend in de tuinen van buurtbewoners. Wat staat er veel moois! Sinds mijn eerste struikroofactie kan ik niet meer onbevangen door de wijk fietsen. Ik scan direct wat er te halen valt. Hortensia's, vlinderstruiken, herfstasters, ijzerhard, skimmia, lavendel, zonnedauw: wat een moois! Het is een virus en ik hoop dat het erg besmettelijk is. Dat ook anderen de waarde van groen zien.  

Planten als buit

Sinds afgelopen zomer ben ik struikrover. Ik lig niet in de struiken met zwarte vegen op mijn gezicht om mensen te overvallen. Mijn buit: planten. Planten die anders in de container zouden belanden. Doodzonde natuurlijk en dat willen we als struikrovers voorkomen. We doen dat volkomen legaal, vanuit Stichting Struikroven. We krijgen opdracht van woningbouwcorporaties, gemeenten of projectontwikkelaars om een dag te organiseren waarop buurtbewoners tuinen komen leegroven van huizen die worden gesloopt of gerenoveerd. We redden waardevol groen dus letterlijk van de sloop. Het levert veel blije gezichten op en sociale verbinding in de buurt.  

Achterhoek nóg mooier en groener

In Nederland zijn er nu zo’n veertig struikrovers actief, werkzaam in verschillende regio’s. Remko ten Brinke en ik werken samen voor de Achterhoek, het gebied waar we ons thuis voelen, wonen, werken, zijn opgegroeid en mensen kennen. We willen op heel veel plekken in de Achterhoek struiken roven en Roverstuinen opzetten waar het groen dat over is tijdelijk naartoe kan. Onze missie: samen de Achterhoek nóg mooier en groener maken.

Roof jij mee?!

Meer info: www.struikroven.nl Wil je vanuit jouw organisatie een actie in de Achterhoek opzetten of helpen met een Roverstuin? Mail dan naar carmen.molenaar@struikroven.nl  

Deze column stond onlangs in alle edities van Achterhoek Nieuws.
Populaire posts

Afbeelding

Terugblik 2022